Vakbonden willen vergoeding voor de thuiswerkers

Waar er al veel mensen waren die vrijwillig ervoor hebben gekozen om vanuit huis te werken, zijn er in 2020 ook veel werknemers erbij gekomen die gedwongen werden om te kiezen voor het thuiswerken. Dit kwam natuurlijk door het coronavirus en de maatregelen die de overheid heeft genomen om deze ziekte de kop in te drukken in Nederland. De twee grootste vakbonden van Nederland, FNV en CNV, pleiten er dan ook voor dat de thuiswerkers een vergoeding krijgen. De werkgevers zullen zelf deze thuiswerkvergoeding moeten betalen. De vakbonden vinden dat de werkenden in ons land recht hebben op compensatie doordat het thuiswerken inmiddels al voor een langere tijd de norm is. Hierdoor hebben de werknemers uitgaven die ze normaal niet of minder hebben. Zo zul je nu bijvoorbeeld meer toiletpapier in huis nodig hebben, terwijl je thuis ook minder koffie drinkt. Een andere grote kostenpost is de rekening voor je Eneco energie. Normaal gesproken zul je natuurlijk een stuk minder elektriciteit gebruiken dan in 2020 door het thuiswerken.

Thuiswerkbonus geldt al voor de ambtenaren

Dat de vakbonden vinden dat de Nederlandse werkenden een thuiswerkvergoeding zouden moeten krijgen. Mensen die werken voor de Rijksoverheid krijgen zelfs al een bonus voor het thuiswerken. Dit heeft de bond afgesproken met de werkgevers. De ambtenaren zullen voor de periode maart tot het einde van 2020 namelijk 363 euro krijgen. Het is de allereerste keer ooit dat er afspraken zijn gemaakt over een thuiswerkvergoeding in de cao. Er is hierbij gebruik gemaakt van een berekening van het Nibud, zo meldt een woordvoerder van FNV. Uit deze berekening blijkt dat het thuiswerken per dag per persoon gemiddeld 2 euro extra kost. Dit had het instituut voor budgetvoorlichting al eerder berekent. Per maand is dit 43,30 euro bij een werkweek van 40 uur. Dit bedrag komt voor de ambtenaren een klein beetje lager uit aangezien hun werkweek bestaat uit 36 uur. De vergoeding zal eenmalig zijn en komt dus uit op 363 euro per werknemer. CNV en FNV hopen dat ze een soortgelijke regeling ook in andere cao onderhandelingen af kunnen spreken. 

2 euro extra per dag

Thuiswerken kost volgens de berekening van het Nibud dus 2 euro per dag per persoon extra, wat uitkomt op meer dan 40 euro per maand. Bij deze rekensom heeft het instituut een persoon gebruikt die per dag zes kopjes koffie of thee drinkt. Normaal gesproken kon dat natuurlijk op kantoor, maar nu zul je dit zelf in huis klaar moeten maken. Dagelijks zal dit volgens het Nibud 70 cent kosten. Daarnaast is het stoken van de werkplek op koude dagen ook een grote kostenpost. Dit kost per dag zelfs 1,20 euro aan gas, zo blijkt uit de berekening van het Nibud. Ze rekenen voor het verbruik aan elektriciteit bovendien 0,04 cent per dag, terwijl het water 0,02 cent en het toiletpapier 0,025 cent kost per dag. Ook hebben ze de afschrijving aan je bureau en stoel meegerekend, wat dagelijks 0,01 cent is. 

Bespaar zelf energie

Vergelijk energie om ervoor te zorgen dat je hoe dan ook zult besparen op je energie. Zo kun je dus als thuiswerker minder betalen voor je energierekening. De kans is namelijk vrij groot dat je een contract zult vinden die goedkoper is dan het contract waar je op het moment gebruik van maakt. Er zijn daarnaast nog meer manieren om te kunnen besparen op je energieverbruik, zoals met de tips die vermeld worden in dit artikel. Ook is het slim om de apparaten die op stand-by staan helemaal uit te schakelen. Zelfs in de stand-by modus verbruiken de elektrische apparaten namelijk energie.